More about me

Ynzo van Zanten

De afgelopen tien jaar was ik als Chief Evangelist en Head of People & Culture betrokken bij het succesvolle Nederlandse impactbedrijf Tony’s Chocolonely. Ik reisde de wereld over om het verhaal en de waarden van deze alom geroemde ‘sociale’ onderneming te vertellen, om bewustzijn te creëren over de misstanden in de cacao industrie, en om andere organisaties en individuen te inspireren om hun verantwoordelijkheid te nemen. En vooral om business als een ‘force for good’ te gaan zien.

Ik heb van binnen uit ervaren hoe het is om een systeem te veranderen, om kaders te doorbreken en financieel succes als middel te gaan zien om een hoger doel te bereiken; namelijk simpelweg een betere wereld om in te leven. De urgentie is daar, het is tijd om op een andere manier te gaan ondernemen. En daarvoor moeten we ook de nogal hypegevoelige term ‘betekenis’ of ‘purpose’ onder de loep durven nemen.

En begrijp me niet verkeerd; het is prima om retecommercieel te zijn, het is prima om financieel succesvol te zijn. Maar als dat echt je enige doel is, dan ga je niet het langdurige succes bereiken wat je eigenlijk zou willen. Impact en financieel succes gaan hand in hand wanneer je het op de juiste manier aanpakt. 

Met een lange geschiedenis in consultancy, onderwijs, ondernemerschap, marketing, communicatie en strategie lukt het me eigenlijk zelden om niet gevraagd en ongevraagd advies te geven wanneer het gaat om zaken doen op een duurzame en inspirerende manier. Want elke organisatie heeft een diepere ‘purpose’, ‘why’, ‘missie’ dan alleen maar het creëren van financiële waarde, en soms is er gewoon een kleine wake up call nodig.

Gezien en gelukkig ook gewaardeerd als een krachtige, verbindende en vermakende spreker, heb ik op vele podia rond de wereld gestaan, meerdere TEDx talks gedaan, SXSW tracks, conferenties van Sustainable Brands, ChangeNow en honderden andere high level events.

En lang daarvoor lanceerde ik het succesvolle merk innocent drinks, die pure fruitsmoothies inderdaad, op het Europese continent.

Kortom, ik zet graag mijn ervaring en grote bek in om andere bedrijven te laten leren van mijn vallen en opstaan, van mijn kennis en ervaring, en van een frisse blik op 21e eeuws ondernemerschap.

2022
Jan 2022
Spreker, dagvoorzitter, trainer
Post-Purpose (s)preker
Spreker, dagvoorzitter, trainer, adviseur. Ik inspireer bedrijven om op een andere manier naar hun 'purpose' te gaan kijken. Want het gaat niet om jou, of om jouw product of dienst. En al helemaal niet om jóuw purpose. Het gaat er om hoe jij jouw klant kan helpen om zijn of haar betekenis invulling te geven.
Dec 2016
Chief Evangelist
Tony's Chocolonely
Als Chief Evangelist van dit succesvolle Nederlandse impactbedrijf de hele wereld over gereisd om het verhaal te vertellen van Tony's, maar vooral van de misstanden in de cacao-industrie die aan de kaak gesteld moe(s)ten worden.
Dec 2016
Head of People & Culture
Tony's Chocolonely
Als Head of People & Culture verantwoordelijk voor het HR beleid van Tony's Chocolonely. Want het team moet op de eerste plek staan als je écht impact wil maken. Want daarvoor heb je het meest betrokken en bevlogen team nodig wat je maar kan samenstellen. Een team met mensen wiens persoonlijke zingeving 1 op 1 in lijn is met de betekenis van de organisatie.
2007-2016
Adviseur
Green Inc.
Zelfstandig adviseur op het vlak van authentieke communicatie, duurzaamheid en strategie. Want die drie dingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het éen kan bijna niet zonder het andere. Verantwoordelijk voor strategietrajecten bij o.a. ID&T, Heineken, Ricoh, ASN Bank, en vele andere bedrijven.
2008-2016
Coach, Chief Inspirator, Docent
Hogeschool van Amsterdam
Docent bij de minor Ondernemerschap, en grondlegger van de ongeëvenaarde minor Sustainable Leadership & Entrepreneurship. Verantwoordelijk voor het bij de hand nemen van een nieuwe generatie ondernemers die uiteindelijk de toekomst een stuk meer zullen gaan bepalen dan jij en ik. Trots op heel veel van deze nu al enorm inspirerende mensen.
2012-2014
Auteur
How to Green...
...Your Office
...Your Home
...Your Life
Een serie boeken met luchtige tips en tricks over hoe jij zélf duurzamer kan zijn. Thuis, op kantoor, of waar dan ook.
2012-nu
Juryvoorzitter
ASN Bank Wereldprijs
Jurylid en juryvoorzitter van deze fantastische prijs voor jonge duurzame ondernemers en fantastische initiatieven.
2010-nu
Raad van Advies
Plastic Whale, 10.000 Hours, Strawberry Earth
Bestuurslid van verschillende stichtingen, allemaal bezig op een verschillende manier om mensen in beweging te krijgen zelf een verandering aan te brengen in hun leven of in de wereld.
2004-2008
Country Manager Benelux
innocent drinks
Kwam in contact met dit fantastische merk op een wereldreis, en besloot 'innocent drinks' (ja, echt, zonder hoofdletter...) te lanceren in de Benelux. Want iedereen moest weten van dit eerlijke, duurzame, heerlijke merk.
2004
Reizen, reizen, reizen
Divemaster
Flinke trip gemaakt door heel Midden- en Zuid-Amerika, en als PADI Divemaster gewerkt in Thailand.
1998-2004
Technology Consultant
Accenture
Adviseur en analist, bruggenlegger tussen technologische ontwikkelingen en de eindgebruiker. Betrokken bij onder andere het eCommerce Launch Center, en bij projecten als het online inchecken en de kiosken van de grootste NLse luchtvaartmaatschappij.
1990-1998
Universiteit van Groningen
Bestuurlijke informatiekunde
Economie aan de RUG. Maar eigenlijk was ik het meest geïnspireerd door de vakken die zich richten op het 'waarom'; zoals Methodologie en Economische Psychologie.